Birmingham Country Club Bar

Project Description

Client: Birmingham Country Club
Location: Birmingham, MI
Square Footage: 30,000
Architect: Krieger Klatt
Ronnisch Service: Construction Management

The Project

Ronnisch Construction Group was selected as the Construction Manager to add an addition and work on interior and exterior renovations of the ballroom, dining areas, clubhouse, pool, and tennis courts for Birmingham Country Club. The 30,000 square foot space is now an inviting retreat for country club members to relax and enjoy the recreational activities. The renovated space now provides an elegant dining and banquet atmosphere. Ronnisch Construction Group worked closely with General Manager and COO, Joe Basso, to renovate and modernize this space to meet the needs of country club members and guests.

Basso characterizes the changes to the new dining space as “very dramatic.” The Maguire restaurant, an 800-sq. ft. space named for long-time golf professional Ray Maguire, is anchored by an island bar that seats 22 guests and features a chandelier with nearly 2,000 crystals. Bar-height tables surround the island on three sides, bolstered by lower-height tables that look out onto the patio and practice green. An adjoining dining room with similar décor seats 24 patrons at dining-height tables.

“The extensive millwork, wood paneling, hardwood floors and NanaWall access to the outdoor patio gives this room a contemporary, adult feel, compared to the casual, now family-friendly Founders pub,” explains Basso. “It also allows free flow between the Maguire and our outdoor dining on the patio.”

With six separate dining facilities—poolside al fresco and pub dining for families, patio and Maguire dining for adults, upscale dining in the Club Room and a casual bar/dining area in the grill after golf—Birmingham Country Club has now extended its identity.